Общо показвания

вторник, 11 март 2014 г.

Гимнастичката която взривяваше залите по света

Днешния пост е посветен на гимнастичката която изпревари времето ...
Според мен попадна на точните хора ,но не и точното време ,като правилник в гимнастиката разбира се ..колко е важно всъщност да попаднеш на точния правилник?
За посетителите на този блог ( не всички са любители на гимнастиката ),някъде в началото на 90-е години на 20 век се появи една посредствена треньорка от Узбекистан ,от гр.Ташкент да бъдем точни ,която след разпада на СССР (колко обичам това словосъчетание:)))нямате си на идея) с нужните за капиталистическите времена средства и амбиции ,застана начело на руската школа и първото което промени е правилника...защо?За мен риторичен въпрос ,понеже руската школа залагаше на физически гъвкви и балетно подготвени гимнастички без и бегла представа как се борави с уред и хореографски замисъл ( на този аспект ще посветя специален материал),та въпросната госпожа проектираики болните си комплекси (не ум!) превърна спорта в йога),.т.е .акцентирайки на йога ефекта (колкото повече се сгънеш на четири ,толкова по-добре!)Капитализма ражда и свойте изроди и това за което говоря е илюстрация на това !
Точно в това време ,Нешка Робева (най-гениалния хоеограф и треньор на всички времена ,модерна е и днес!Доказа го наскоро!) извади едно момиче ,което е образец и дори изпревари времето си ,през 1999  год.покaза как трябва да изглежда  българската школа днес 2014!! Теодора Александрова! Взривяваше залите буквално!Взрив!Нима възторага и любовта на публиката могат да се купят????????? Кабаева не помня много ,но помня Тео ,онези бухалки и обръч!Помня онези пируети ,който никой след това не видях да прави!Mоже ли някой всъщност днес?(никой ,дори да си върти топката на пръста ,евтини трикове ,сори цирка е на друг манеж:))) !Дори и целия опит на Болшой театър да тежи!И залата ,чувате ли ??...тътена..грохота...`аплаузите  ...чувам го и никога повече не го чух...докато не дойде друга българска гимнастичка да взривява залите ....След Тео почти престанах да следя гимнастиката . През 2005 год. ме върна във фенските редици  една съвсем случайна среща във Варна с майката на Румяна Стефнова ,години по -късно си давам сметка ,че случайни неща няма,но това е друга тема!
Познавам една дама ,задочно (чрез форума ),която може да напише точните думи за Тео ,знам ,че е нейна почитателка голяма и ако някога се реши да ми е "'на гости" ще и публикувам материала !

Насладихте ли се ?
Днес драги читатели по ирония на съдбата същата дама от гр.Ташкент (хората казват ,че си голям ,колкото мечтите си ,аз казвам ,колкото комплекса си за малоценност !)се опитва да трасира пътя на световната гимнастика и днес !Между потенция и реалност има ПЪТ! Доскоро си мислех ,колко е ужасно да се събуждаш сутрин обременен с талант и да се чудиш какво да правиш с него ,вече знам ,че има и по -жестоко -да осъзнаваш колко си бездарен!!!Да осъзнаваш ,че който и български Салиери да си купиш ,той е само имитация и излагация ,скъп билет към забравата!

                                                                                          By Migli4ka

3 коментара:

Анонимен каза...

Напълно съгласна с всичко, което сте написали, Тео просто не уцели точното време. Тази известна на всички ни госпожа превърна ХУДОЖЕСТВЕНАТА гимнастика преди време в йока, а сега в ЦИРК, в буквалния смисъл на думата.Та то не са момичета с трика като матрьошки,(а може би този баркоч от цветове и блясък е за цел да обърка и ослепи съдийките :Д и явно дейсва ) изобщо тотална комерсиализация, а да не говорим за музикалният подбор че ми се повдга... (mimkata)

Migli4ka каза...

Добре дошла тук !

Анонимен каза...

Здравейте!Страшно много харесвах и харесвам гимнастиката.И аз смятам,че Теодора Александрова не получи заслуженото като медали,но остана в сърцата на феновете.Композициите създадени от Нешка Робева и представени от Тео остават.Те са доказателство за гения на българките.Да пожелаем на Теодора здраве и успех с каквото и да се занимава днес.На Нешка пожелавам дълголетие.Дано и се даде възможност да изведе нова звезда и да покаже,че където е текло пак ще тече.