Общо показвания

четвъртък, 7 август 2014 г.

Проект Български национален костюм

Един от най-трудните ми идейно проекти безспорно!Трудно защото трябва да се придържам към максимална характерност и простота!
Любовта към българския национален костюм запали покойната ми баба по майчина линия .
Беше певица  в хора за български фолклорни  песни в едно затънтено село в община Правец.Освен ,че ме научи да бродирам българска шевица ми завеща и автентичен национален български костюм с всички прилежащи аксесоари към него .Като  тийнеджърка изчетох каквито материали намерих по провинциалните библиотеки за спецификата и характерните особености на българската носия.Години по -късно в София първата ми работа беше в най-добрия антикавариат и заради едни клиенти японци ,който  правеха музей на фолклорни костюми от цял свят облякох  автентична народа  носия  -сая от Кюстендилско на почти 200 год! След настоявания ,за да видят как седи облечена наживо,както и всички налични костюми в антиквариата заедно с аксесоарите -пафти ,колани ,прочелници ,наушници ,обици,а те просто снимаха ! Освен ,че тогава хората са били дребни и едвам се напъхах ,чувството беше особено когато се видях в огромното виенско огледало,накипрена с пафти и аксесоарите за коса !.Кюстендилската сая замина за Япония и аз след няколко месеца по мейла получих уникални снимки !За този проект изрових от архива снимките .Ескиза не е най-доброто като рисунка ,но за 20 мин. време е важна идеята.
Като запозната със особеностите на нашия национален костюм  и според мен почти невъзможно да се избягат спецификите за мен е огромен риск проекта за костюм за художествена гимнастика.Причината -много малко хора от зрителите по света биха го разбрали с изключение на българи ,докато за музиката тя е разбираема за всички .Много варианти за осъвременяване съм виждала и специално в ХГ ,но никой не ми е харесал.
За този проект ме вдъхнови моя приятелка .Беше облечена в копринена черна рокля с народни шевици в бежово в модерен вариант .В собствения и магазин просто много вървяли тези рокли правени от манифактура в Карлово ,похвали ми се ,че куп известни персони са луди по тзи рокли ,както и по шаловете .Тогава ми хрумна идeята и се осмелих да се пробвам за интерпретация на национален костюм за трико,скицата нахвърлях точно за две спирки на метрото в скечбука.В софийското метро ми хрумват най-шантавите идеи!Много детайли от първоначалния вариант отпаднаха след рендиране от мен поради претрупване .Мотото е изчистеност и семплост!
Според мен пафтите не са удачни и направих вариант по старите колани от 19 век.Много ме впечатлиха преди години чипровските колани от отделни ръчно ковани сегменти .Акцента е в колана и материята .Варианта е на любимата ми Кюстеднилскаа сая ,всичко максимално изчистено ,като форми и линий.Полата  многопластова ,материала който ми хрумва е шифон ,смътно напомнящ на елементи от престилка .Цветовете са традиционни ,въпреки ,че аз си го представях в друг смел цвят .
 Отправна точка за проект.Снимка личен архив.
                                             Вариант 2014!


Световната купа в София 2014 вече започна !Пожелавам ви фенове незабравими мигове и удоволствие от спорта ХГ !В залата ако не ми мине котка път ще съм в неделя!



                                                                         By Migli4ka

Няма коментари: